Geen zorgen meer over de bewaarplicht? Digitalisering van je administratie is dé oplossing

Geen zorgen meer over de bewaarplicht? Digitalisering van je administratie is dé oplossing

3 januari 2018
/ / /
Comments Closed

GEEN ZORGEN MEER OVER DE BEWAARPLICHT? DIGITALISERING VAN JE ADMINISTRATIE IS DÉ OPLOSSING

Als administratiekantoor in Rotterdam zien wij dat ondernemers op dagelijkse basis druk in de weer zijn om van hun bedrijf een succes te maken. Er zijn immers nogal wat zaken waar je continu op dient te letten. Denk hierbij aan je dienstenaanbod, het aanboren van diverse verkooptechnieken, het onderhouden van je website, de activiteiten gericht op marketing en communicatie en dan is er ook nog je administratie. Met name het laatstgenoemde is een onderdeel van de bedrijfsvoering waar vele ondernemers tegenaan lopen.
Ervoor zorgen dat de fiscus op structurele basis over de benodigde gegevens beschikt, blijkt telkens weer een bezigheid die enorm veel tijd in beslag neemt. Niet alleen omdat je alles bij moet houden, maar dat je dit ook op juiste wijze moet bewaren gedurende maar liefst zeven jaar. Maak kennis met de bewaarplicht! Leuker kan de belastingdienst het inderdaad tot op heden niet voor je maken. Gelukkig kan digitalisering van je administratie dit wél makkelijker maken.

Wat is de fiscale bewaarplicht?

De belastingdienst heeft de fiscale bewaarplicht in het leven geroepen om over een controlemechanisme te beschikken dat toeziet op het correct en legaal drijven van een onderneming. Dit zal overigens niet zomaar worden ingezet. Meestal is er sprake van een vermoeden dat de onderneming in kwestie de zaakjes niet helemaal op orde heeft, dan wel onjuiste informatie heeft ingediend. Elke ondernemer dient daarom tot zeven jaar terug bewijzen te kunnen overleggen aangaande de administratie, de zogeheten basisgegevens. Deze bestaan uit de volgende onderdelen:

  • de debiteuren- en crediteurenadministratie
  • het grootboek
  • de in- en verkoopadministratie
  • de loonadministratie
  • de gegevens betreffende onroerende zaken en andere belangrijke goederen die gerelateerd zijn aan je onderneming

Naast verplichtingen met betrekking tot de specifieke basisgegevens die je dient te bewaren, zijn er ook nog stringente voorwaarden verbonden aan de manier waarop je dit moet doen. Indien je exact wilt weten waaruit jouw verplichtingen bestaan als ondernemer, dan kun je altijd even contact opnemen met een belastingadviseur in de regio Rotterdam.

WIL JE LIEVER EEN TOTAALOPLOSSING VOOR JE ADMINISTRATIE?

Wij kunnen ons zo voorstellen dat het bijhouden van al deze informatie veel te veel tijd vergt van de gemiddelde ondernemer. Veel liever steek je deze tijd in het actieve component van je onderneming: je corebusiness. Een goede boekhouder vinden is in dat geval onvermijdelijk. Kubus regelt dit gelukkig allemaal voor je: wij zijn een administratiekantoor, een adviesbureau, een belastingadviseur en boekhouder in Rotterdam ineen.

Wanneer je met ons in zee gaat, kun je er met een gerust hart van uitgaan dat je gehele administratie tot in de puntjes wordt verzorgd. Daarnaast kunnen wij je uitstekend ontzorgen met betrekking tot de bewaarplicht, aangezien wij alle basisgegevens digitaal voor je kunnen bewaren. Die kasten vol met ordners kun je voorgoed vaarwel zeggen! En dat creëert automatisch meer ruimte voor nieuwe ideeën en concepten om je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Neem gerust eens contact met ons op om de uitgebreide mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken.

Ben je trouwens benieuwd naar de wettelijke regelgeving omtrent de wijze waarop je je basisgegevens moet bewaren? Neem dan zeker volgende week een kijkje op onze website. In de volgende blog zullen we dit onderwerp uitgebreid behandelen.